post by admin | | Closed

Flygolyckor i sportens värld

FlygplanFlyg anses, med all rätt, vara en av de säkraste sätten att resa från plats A till plats B. Antalet olyckor och incidenter är få, och till flygrädda brukar det lite skämtsamt ställas frågan; ”tog du bilen till flygplatsen?”, om svaret är ja, så blir man upplyst om att den farligaste delen av resan är över. Men ibland så sker det som inte får ske, något går fel och konsekvenserna blir genast ödesdigra. 

Inom idrotten är det vardag att ta flyget till nästa bortamatch, eller nästa tävling, det innebär således att idrottsmän är några av de som mest frekvent utsätter sig för den lilla risken det innebär att resa med flyg. Till exempel så flög NHL-laget Minnesota Wild under 2013-års säsong över 5000 mil. Ha då i åtanke att detta bara var en halv säsong, i vanliga fall brukar den siffran vara ungefär det dubbla. Likväl så klarade sig spelarna sig helskinnade genom de oändliga flygresorna. Men, som sagt så händer det saker ibland som man inte tänkt sig, här får du två exempel på när flygolyckor fått tragiska konsekvenser.

Flygolyckan i München

Flygolyckan i München inträffade en tidigt i februari 1958 då Manchester Uniteds fotbollslag, på väg hem från en bortamatch i dåvarande Europacupen, efter en mellanlandning på flygplatsen i München kraschade in i intilliggande byggnader vid flygplatsen. Man ansåg initialt att skulden låt på kaptenen för planet, men efter utredning så visade det sig att på grund av snöslask och halt underlag, så slirade planets hjul mot underlaget och hann innan startbanans slut inte få upp tillräcklig fart för att kunna lyfta. I olyckan omkom 23 människor, varav åtta av dessa var spelare i Manchester United. Idag finns minnesmärken både vid Uniteds hemmaarena och i Tyskland.

Flygolyckan i Jaroslavl

Flygolyckan i München är en av de mest kända i världen, men skulle tyvärr inte visa sig bli den värsta. Den sjunde september 2011 flög ett passagerarplan med ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl, som spelar i KHL, mot Minsk och säsongens första match. I planet satt bland annat den svenska landslagsmålvakten Stefan Liv. Planet hann dock inte mer än fyra kilometer efter start innan det fattade eld och störtade ned i vattnet, något som kostade samtliga 37 passagerare från hockeylaget, samt sju av åtta i besättningen livet. Endast en är alltså idag kvar i livet.

Orsakerna till olyckan är omtvistade, men det vedertagna tycks vara att kaptenerna vid start glömt att släppa på luftbromsen och därför inte fick tillräckligt med höjd. Detta ledde till att man flög in i en trafikfyr, varpå planet fattar eld och går i flera delar.

Invigningsceremonier för offren har i efterhand hållits i flertalet länder. De omkomna var från Sverige, Ryssland, Vitryssland, Tyskland, Kanada, Tjeckien, Lettland, Ukraina och Slovakien.