post by Nils Samuelsson | | Closed

Flygning – en sport

flyg

Flygning är inte en sport som så många människor ägnar sig åt. Det är vanligare att ungdomar ägnar sig åt tävlingar inom fotboll, handboll, hockey, friidrott och mycket annat. Men, flygning är en sport och här finns många olika tävlingsformer.

När vi tänker på tävlingar inom sport finns oändligt mycket att välja mellan. De stora fotbollseventen ute i Europa följer vi gärna. Det finns många stora ligor i olika länder som till exempel La Liga i Spanien och Premier League i England. Många människor följer också de stora matcherna i Champions League. Friidrotten har idag moderniserats och det är intressant att följa Diamond League. Dessa tävlingar går på olika platser i världen och världens bästa atleter tävlar under året för att samla poäng och bli vinnare i sin gren. Hockey är något som intresserar många människor och den svenska Elitseriens grundmatcher går att följa i CMore under året.

löpning

Flygtävlingar

Det är inte lika vanligt att följa de stora flygtävlingarna ute i världen. Det är något vi vill slå ett slag för. Det arrangeras många fantastiska flygtävlingar varje år i olika delar av världen. Man kan till och med följa lite udda tävlingar i luften som en tävling med luftskepp. Luftskeppstävlingar är inte vanligt förekommande, men kul att nämna i alla fall.

De stora tävlingarna i flygning som återkommer varje år är bland annat:

  • Red Bull Air Race
  • Barron Hilton Cup (segelflygning)
  • SM i Segelflygning
  • VM i Segelflygning

Red Bull Air Race är en mycket publikvänlig tävlingsform. Denna gick första gången av stapeln 2003 och har blivit en mycket populär flygtävling. Red Bull är kända för att ha startat upp mängder av olika tävlingar i lite udda tävlingsformer. När man tävlar i Red Bull Air Race gäller det att med högsta fart ta sig igenom en bana fylld av olika portar. Det är nästan som att genomföra ett slalomlopp i luften.

 

Dessutom går det alltid många olika specialtävlingar varje år. Något som ofta återkommer är en tävlingsform som kallas Precisionsflygning. Denna tävlingsform är lite speciell på så vis att den innehåller många olika delmoment. Här handlar det (som framgår av namnet) att flyga med stor precision. Det gäller alla olika moment som bland annat flygning, spaning och landning.