post by Nils Samuelsson | | Closed

Flyga med segelflygplan

Människor har i alla tider drömt om att kunna flyga och för drygt 100 år sedan gjorde bröderna Wright detta möjligt. Idag flyger människan som aldrig förr världen över och resor med flyg har blivit en del av vår vardag. De flesta av oss flyger vanligtvis med stora, kommersiella flygplan med jetmotorer, dock finns det många andra typer av flygplan man kan flyga med.

GlidflygplanEn variant är segelflygplan, vilka precis som namnet antyder, seglar fram i luften. Segelflygplan är långa och smala i kroppen och har ett brett vingspann. Detta för att generera optimala aerodynamiska förhållanden så att flygplanet drivs framåt av den lyftkraft som håller planet flygande.

Hur långt ett segelflygplan kan flyga bestäms av det så kallade glidtalet. Flyger man för fort eller för långsamt försämras glidtalet. De längsta flygningarna som genomförts med segelflygplan ligger på över 300 mil. En sträcka motsvarande Malmö-Treriksröset tur och retur. Ganska imponerande.

För att ett segelflygplan ska komma upp i höjd krävs det att ett motordrivet flygplan först bogserar upp det till en lämplig höjd för att sedan koppla bort bogserlinan och låta segelflygplanet glida fritt.

En av fördelarna med att sitta i ett segelflygplan är att man till skillnad från ett motorflygplan slipper att lyssna till ett ibland ganska högt och kanske irriterande motorljud.

Vill man prova på att flyga med segelflygplan finns det ett antal olika aktörer som erbjuder upplevelsen till ett inte alltför högt pris. För att själv få manövrera ett segelflygplan krävs det att man innehar ett segelflygcertifikat. Åldersgränsen för segelflygcertifikat är 15 år, dock är det möjligt att redan från 14 år få flyga ensam, som en del i utbildningen. Att ta segelflygcertifikat kostar mellan 15 000 och 25 000 kronor och innefattar både teori och oftast över 50 st flyglektioner.