post by Nils Samuelsson | | Closed

Testa skärmflygning

Skärmflygning passar för alla åldrar, lägsta åldern för att få pilotlicens för sporten är 16 år och det finns ingen övre gräns. Du behöver inte ens vara sportig eftersom skärmflygning bygger på att du sitter i en sele och styr flygskärmen. Det finns aktiva utövare som är över 70 år!

Skärmflygning är inte samma sak som att hoppa fallskärm. Skärmflygning startar inte med att du hoppar ut från ett flygplan. Om du är modig och har tillgång till berg kan du hoppa därifrån, annars är det många som startar från marken under gynnsamma förhållanden. Det måste finnas god vindförhållande för att lyfta från marken.

Oftast när du väl hamnat i luften kan du hålla dig svävande i 10-15 minuter. Proffsen lär sig att hitta nya uppfartsvindar och kan hålla sig flygande längre, det kallas cross country-flygning.

Transportstyrelsen har infört hårdare regler för skärmflygning för att göra sporten säkrare och se till att varje ny ”elev” får en positiv introduktion. Det finns idag två olika licenser att sträva efter förutom studentlicensen som du har under tränings- och utbildningsperioden. De andra två licenserna är att skärmflyga med eller utan motor. Du kan läsa mer om de olika licenser på Paragliding.

För skärmflygning krävs en del utrustning. Är du med i en förening kan du så klart låna deras utrustning tills dess att du är säker på att du vill syssla med detta. Via Spektrum Sports kan du köpa rejäla skidglasögon som fungerar utmärkt vid skärmflygning, det filtrerar bort det starka uv-ljuset samtidigt och det sitter fast runt huvudet. När du väl ska köpa ett eget sätt ska du prata med klubben för att få bra råd. Du ska exempelvis ha skor som passar för skärmflygning, allt för mjuka och svaga dojor kan leda till stukade fötter när du landar.

Själva skärmen och eventuell motor testar du dig fram till genom utbildning och med klubben rådgivare. Detsamma gäller selen.